Lange termijnsparen

Van zodra uw hypothecair krediet voor uw woning is afbetaald en de fiscale aftrek van uw krediet wegvalt, kunt u met langetermijnsparen ten volle profiteren van een tweede fiscale vermindering. In tegenstelling tot pensioensparen wordt het maximumbedrag dat voor langetermijnsparen fiscaal in mindering mag worden gebracht, berekend op basis van uw inkomen. In 2015 (aanslagjaar 2016) mag u 171 EUR + 6% van uw netto belastbaar inkomen van de belastingen aftrekken in het kader van langetermijnsparen, met een maximum van 2.2260 EUR per persoon per jaar. Net zoals bij pensioensparen hebt u recht op een mooie belastingvermindering. Wist u trouwens dat u langetermijnsparen en pensioensparen perfect kunt combineren?

U kunt aan langetermijnsparen doen via een klassiek of een flexibel langetermijnplan.

Enkele troeven van een klassiek langetermijnplan:

 • Een gewaarborgde rentevoet: U krijgt een gewaarborgde, vaste rentevoet op alle premies die u stort in de loop van uw contract. Daardoor weet u perfect hoeveel u op het einde van het contract gespaard zult hebben.

 • Een recordrendement dankzij de gegarandeerde vaste rentevoet + belastingvrije winstdeelname.

 • Minder belastingen: 30% van de premies die u stort (met voor inkomstenjaar 2015 een maximum van 2.260 euro), krijgt u terug in de vorm van een belastingvermindering. Zo betaalt u voor aanslagjaar 2016 (inkomstenjaar 2015) tot 680 euro minder belastingen.

 • Vrijheid: u bepaalt zelf in alle vrijheid het bedrag en de frequentie van uw stortingen.

 • Totale bescherming: u kunt uw spaarplan uitbreiden met een bijkomende bescherming in geval van ongeval of invaliditeit. Die zorgt ervoor dat uw gezin financieel beschermd wordt als u iets zou overkomen.

Enkele troeven van een flexibel pensioenspaarplan:

 • Rendabel: Op elke storting krijgt u de rentevoet die op dat moment van kracht is (momenteel 1,00 %) en die voor die storting gewaarborgd is tot het einde van uw contract. Het verschil met de klassieke levensverzekering is dat u bij de flexibele levensverzekering voor een volgende storting een andere rentevoet kunt krijgen (die voor die storting dan wel weer gewaarborgd is voor de hele duur van het contract)

 • Een recordrendement dankzij de gegarandeerde rentevoet + belastingvrije winstdeelname.

 • Minder belastingen: 30% van de premies die u stort (met voor inkomstenjaar 2015 een maximum van 2.260 euro), krijgt u terug in de vorm van een belastingvermindering. Zo betaalt u voor aanslagjaar 2016 (inkomstenjaar 2015) tot 680 euro minder belastingen.

 • Vrijheid: u bepaalt zelf in alle vrijheid het bedrag en de frequentie van uw stortingen.

 • Duidelijk: spaarders ontvangen elk jaar een rekeninguittreksel dat een duidelijk overzicht geeft van de stortingen, deelneming in de winst, de kosten.

 • Totale bescherming: u kunt uw spaarplan uitbreiden met een overlijdensdekking. Die zorgt  ervoor dat uw gezin financieel beschermd wordt als u iets zou overkomen.